SUZANNE ALS INSTRUCTRICE

Begin 2008 ben ik door KNHS kring Midden Limburg benaderd met de vraag of ik interesse had om in Helden aan beginnersgroepen crosstrainingen te geven. Dat leek mij heel leuk en dat ben ik dus ook gaan doen. Het lesgeven beviel me zo goed dat ik het najaar van 2008 de ORUN instructeurs opleiding Allround niveau 2 ben gaan volgen om officieel te mogen lesgeven. Deze opleiding heb ik met goed gevolg afgesloten en sindsdien geef ik naast crosstrainingen ook verenigingslessen en privélessen dressuur en springen. Ik vind het een mooie uitdaging om samen met ruiters te werken aan verbetering van hun ruitergevoel en samenwerking met hun paard en zo de combinatie te zien groeien.

Regelmatig geef ik crosstrainingen op diverse locaties in en rondom Limburg, Duitsland en België. Deze trainingen zijn voor echte beginners tot meer gevorderden op L/M niveau. Deze trainingen zijn natuurlijk ook voor jachtruiters uitermate geschikt om zich goed voor te bereiden op het springen van natuurlijke hindernissen of bijvoorbeeld hunter trials.

Tijdens de crosstrainingen vind ik het belangrijkste dat de ruiter een goede zit & balans heeft (zodat deze het paard niet stoort en kan ondersteunen als er eens iets niet helemaal volgens plan gaat: vertrouwen voor paard) en het paard gehoorzaam is (zodat de ruiter weet dat zijn paard correct reageert als dat nodig is: dit geeft de ruiter vertrouwen). Als dit klopt heb je een goede basis en kun je eraan gaan werken om samen als combinatie ervaring en vertrouwen in elkaar op te bouwen. Alleen op deze manier leg je een goede basis voor te crossen; door steeds een beetje grenzen te verleggen zonder het wederzijdse vertrouwen te beschadigen.

De trainingen vinden op verschillende terreinen plaats waardoor de combinaties steeds weer nieuwe hindernissen en omstandigheden tegenkomen. Op deze manier wordt ook weer aan een goed zelfvertrouwen gewerkt waardoor de combinatie uiteindelijk zo goed mogelijk is voorbereid op SGW- en eventing wedstrijden.

Ik volg zelf regelmatig trainingen en lessen om me verder te ontwikkelen en neem deze ervaringen ook mee in mijn lessen.